17 Eylül 2012 Pazartesi

CORDOBA I


 CORDOBA YOLCULUĞU
Granada-Cordoba yolculuğu başlamıştı.Yine Akdenizin yeşil zeytinleri bütün dağları kaplamış kilometrelerce peşini bırakmıyor, adeta sana eşlik ediyordu.Cordoba'ya yaklaştıkça eski yerleşim yerleri, kaleler göze çarpıyordu.Ara ara üzüm bağları göze çarpıyor  zeytin ağaçlarına farklı bir güzellik katıyordu....

 2,5 saatlik Cordoba yolculugu sona ermişti.Şehir terminalinden çıkıp gitmek istediğimiz yerlerin planlamasını yaptık.1 euro karşılıgında biletler alarak otobüse bindik.
Şehir merkezinden geçerken etrafta portakal ve mandalina ağaçlarının  meyve verdigini  gördük.Her yerdeler ve çok güzel kokuyorlar.
   Cordoba eski adıyla Kurtuba Endülüs Emevi  devletinin önemli şehirlerinden bir şehir.Kurtuba da Kart-Juba'dan  geliyormuşNüfusu yaklaşık olarak 230 bin civarında.
Burada eskiye dair pek çok şey var.Hanlar hamamlar,saraylar,camiler.Ayrıca ilim irfan şehri.Kütüphanelerde bu şehrin vazgeçilmezlerindenmiş.
Nice ilmi eserler buralarda heba olmuş,kitablar acımasızca yakılmış...
  
                                                                                          
 Burada Romadan kalma eski bir köprü hala yıllara meydan okumaya devam ediyor.
Şehrin diger bir güzel yanı bisiklet yolunun olması.Belirli yerlerde  bisiklet merkezleri var,istediginiz bir bisikleti belirli zaman dilimleri  çerçevesinde kiralayabiliyorsunuz.
Şehrin en önemli yapısı Mezquita de Cordoba (Cordoba Cami)Bu cami bir çok işlemesiyle bizleri büyülüyor.Endülüs Devletinden  sonra buradaki camiyi katedrale çevirmiş ,İspanyollar.Minarenin yerini çanlar almış  ve bazı yerleri değiştirilip barok yapısına uygun işlemeler yapılmış.Ve şimdilerde ise müze  görevi  görüyor...

Caminin bahçesi portakal  ve mandalina ağaçlarıyla dolu.Bahçedeki havuzdan akan su ve ağaçlardan gelen güzel koku ile   insanın yorgunluğu falan kalmıyor.
   Caminin içeriside dışarısı  gibi muhteşem bir yapıya sahip.Eskiden kalma yazmalar,taşlar, işlemeler insanı geçmişe sürüklüyor...
Burada olmak geçmişe göz atmak yaşanmışlıkları bilmek günümüze kadar  gelmiş eserlerin ve tarihin  ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.Bizlerin ,şehirleşmede atılan adımları görmemizi sağlıyor ve geçmiş ile geleceğin harmanlanmasını kolaylaştırıyor.İnşallah bunun gibi nice eserler hak ettigi değere kavuşmaya ,korunmaya,gelecek nesillerin önüne çıkmaya ve tarihe tanıklık etmeye devam eder.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder